sobota 6. srpna 2016

ZÁVIN... A TŘEBA MAKOVÝ...



Tak, po dlouhé pauze se zase dostávám k nějakému příspěvku.
Ne, že bych tedy mezitím nic nedělala.
Naopak.
Konec školního roku jsem byla ve stálé pohotovosti.
Dárečky pro učitele, květiny, rozlučky snad všude...
Červenec prázdniny, tudíž většina mého času byla věnována mým dětem.

Postupně budu vkládat fotky svých výtvorů.

Ale dnes, venku pod mrakem, pravý čas upéct si něco dobrého...
Recept, o který se s Vámi chci podělit, pochází od jedné šikovné paní, která dle něj pekla nejlepší vánočky na vánočních jarmarcích ...
Já jsem podle něj vyzkoušela i záviny  a výsledek fakt super.
Většinou je hned vymeteno.

A tady je tedy ten receptík, přeji příjemné pečení i dobrou chuť !!!

 500 g mouky     ( 3/4 polohrubé + 1/4 hladké )
 250 ml vlažného mléka
 125 g másla
 5 lžic cukru
 1  vanilkový cukr
 1 vejce
 1 žloutek
 1 kostička droždí
 2 lžíce oleje
 2 lžíce rumu
 1 čajová lžička soli
 citronová kůra, anýz nebo kardamon

 Mouku vysypeme do mísy. Vytvoříme prohlubeň, do které rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem a zalijeme vlažným mlékem. Zakryjeme a necháme vykynout kvásek. Přidáme vejce, žloutek, změklé (mírně rozpuštěné) máslo, olej, sůl, rum, strouhanou citronovou kůru a promícháme v tužší těsto. Podle potřeby přidáme mouku. Nikdy do zamíchaného těsta nepřidáváme tekutinu - jen olej ( utopil by se mlynář :-) ). Zakryjeme a necháme vykynout. S těstem pracujeme jemně a s láskou.

Vánočka :
  těsto tužší, rozdělí se na devět dílů, uplete, proloží rozinkami, oříšky a mandlemi. Nechá se kynout, potře rozšlehaným vejcem ( i několikrát) , sepne se shora špejlemi. Peče se v předehřáté troubě, dle autorky receptu na 220°C, ihned se ztlumí na 180°C, takto asi 15 minut, pak se znovu teplota přidá na 220°C, také asi 15 minut, dopeče se na 180°C.

Já osobně mám vyzkoušeno péct na nižší teplotu, než je uvedeno, ale asi záleží na typu trouby...

Štola :
 řidší  těsto rozložíme na vál, posype se rozinkami, kandovaným ovocem, marcipánem, přeložíme podélně, necháme kynout, nepotíráme vejcem. Po upečení štolu potřeme máslem, dokud nestéká, a hooodně pocukrujeme, tím se vytvoří cukrová krusta.

Závin :
 další alternativou je jablkový, makový, tvarohový závin....

U nás nejoblíbenější makový.  V mléce uvařím mletý mák s cukrem, přidám mletou skořici, nechám  mírně vychladnout. Zkoušela jsem do této náplně vmíchat i tvaroh, nebo trochu marmelády. Také jsem při vaření máku v mléce přidávala jemně mleté vločky, děti nepoznaly...:-)


Po upečení závin hned potírám máslem a zasypu moučkovým cukrem. Ne takovou vrstvu, jako u štoly.






  Ať už se těsto podaří řidší, či tužší, výsledek je vždy super !

Krásnou sobotu přeji. Andrea









Žádné komentáře :

Okomentovat